”Kan skada andra för livet”: nu ryter Jon-Henrik Fjällgren ifrån

Den folkkära artisten Jon-Henrik Fjällgren har tidigare berättat om hur hatet har präglat honom under hans uppväxt och hela livet.

Efter att ha blivit hatad för sitt utseende och ursprung ryter han nu ifrån.

Att få kämpa och få respekt för den man är, är något som de flesta av oss anser att man inte ens just ska behöva kämpa för. Vi föds olika och vi är olika och det borde ses som en självklarhet att det är just så.

Men vi vet att det inte alltid är så verkligheten ser ut.

För Jon-Henrik Fjällgren har varit en konstant strid mellan honom och de som anser att han är annorlunda.

Han har tidigare berättat om hur han som barn och senare i livet blev mobbad, något som han nu vill ryta ifrån om.

Jon-Henrik Fjällgren om hatet: ”Min hudfärg och hemland som jag dömdes för”

I ett Instagraminlägg beskriver han den tuffa tiden och hur hans mående var långt ifrån bra.

”När jag växte upp så var de orden som tog hårdast. Vet inte hur många gånger jag fick höra att jag skulle skickas hem till mitt hemland jag vet inte hur många gånger jag fick höra jag inte hör hemma här jag vet inte hur många gånger de var min hudfärg och hemland som jag dömdes för”, skriver Jon-Henrik.

Han skriver vidare hur ångesten ibland tog över och hur han tvekade varje morgon ifall han skulle orka leva en dag till, men han hoppet och vill nu också uppmärksamma den makt som hat och mobbning kan faktiskt ha.

View this post on Instagram

När jag växte upp så var de orden som tog hårdast. Vet inte hur många gånger jag fick höra att jag skulle skickas hem till mitt hemland jag vet inte hur många gånger jag fick höra jag inte hör hemma här jag vet inte hur många gånger de var min hudfärg och hemland som jag dömdes för. Många dagar och många nätter var ensamheten min bästa vän och min tröst blev naturen och alla djuren som såg min sorg. Varje morgon då solen steg upp över fjällen så tog ångesten vid och jag ville ligga kvar i min trygga säng. Timmar blev oändlig och dagar blev ett helt liv och jag funderade länge hur jag skulle klara en dag till. Jag började be upp till de okända om hopp att få bli hörd och saker började hända runt om kring mig. Fåglar och melodier kunde höras från vattnet och i vindens sus, sånger som gav mig tröst och styrka. Jag minns en gång när jag satt ute i skogen och tårarna tycktes aldrig ta slut och jag funderade länge hur jag skulle avsluta mitt liv. När jag satt där så hände något fantastiskt som jag brukar tänka mycket på idag. En fågel kom flygande och satte sig på min arm, den var otroligt vacker med mörka ögon. Den såg på mig länge och börja spela för mig, jag började att lee och tårarna försvann. Nu satt vi där jag och min vän från skyn och jag jojkade för honom som tack och den flög sin väg. I dag förstår jag att jag inte var ensam utan något fanns där och jag tror att många där ute har känt denna känsla av total tomhet och ensamhet och de inte tycks vara någon där ute som finns för dig. Men jag kan lova dig att de kommer alltid att finnas någon där ute som hör dig och kommer att ge dina ögon liv igen. Detta är några tankar som denna natten kommer med🙏💙❤️. Ge aldrig upp du som ensam är för de finns ingen mer unikare människa än vad just du är//Love

A post shared by VÄLKOMMEN/BUERIE BÅETEME (@jonhenrikfjallgrenofficial) on

Kampen mot utbrändhet och depression

I långa Instagraminlägg, skriver folkkära artisten om vikten av att inte ta makt, genom att trycka ner en annan människa. Han menar att dessa ”härskartekniker” är något vi alla måste jobba mer på.

”Jag tycker att detta skall mer prioriteras i skolan och på arbetsplatser för att alla dessa härskartekniksmetoder kan skada andra för livet.

När jag idag blir utsatt så reagerar min kropp direkt genom att jag får sömnlöshet och blir spänd i kroppen. Utbrändhet och depression, Ptsd är bara några få saker man kan drabbas av om man under en lång tid blir utsatt av dessa”‚ skriver han på Instagram.

Jon-Henrik Fjällgren om världen i dag: ”Fel människor på fel plats”

Han skriver vidare att han tycker inte att världen är en bra plats, utan snarare går åt ett helt annat håll.

”I mina ögon så är inte världen påväg mot något bättre utan det är fel människor på fel plats på många ställen och brukar sin makt åt fel saker. Jag är inte en av dom som kommer att stå å se på om någon far illa där ute och jag hoppas många andra gör desamma”‚ skriver han.

View this post on Instagram

förlöjliga Man förminskar en annan människa genom att göra sig rolig på dennes bekostnad. Man oförmyndig förklarar någons åsikt eller rättighet genom att trycka ner henne eller honom verbalt. Ofta gör man detta baserat på hur personen ser ut, dennes kön eller religiösa tillhörighet. Många gånger så maskeras härskartekniken i form av ett skämt eller genom att använda passiv-aggressiva ordval. Du vet att du blir utsatt när du känner att skämtet är på din bekostnad och att du känner dig utskrattad eller utpekad. Den här härskartekniksmetoden kan ske under väldigt många olika förklädnader, men en väldigt vanlig variant är när någon kallar en kvinna för ”lilla gumman”. Att göra sig rolig på någon annans bekostnad är en stereotypisk mobbningsteknik som går ut på att ställa sig över någon annan. Man höjer upp sig själv genom att trycka ner någon annan. Jag tycker att detta skall mer prioriteras i skolan och på arbetsplatser för att alla dessa härskartekniksmetoder kan skada andra för livet. När jag idag blir utsatt så reagerar min kropp direkt genom att jag får sömnlöshet och blir spänd i kroppen. Utbrändhet och deprission Ptsd är bara några få saker man kan drabbas av om man under en lång tid blir utsatt av dessa. Mycket av våldet mot kvinnor och barn så finns denna så kallade maktmissbruket som används flitigt på många ställen i världen som för mig prioriteras väldigt dåligt att få stopp på. I mina ögon så är inte världen påväg mot något bättre utan det är fel människor på fel plats på många ställen och brukar sin makt åt fel saker. Jag är inte en av dom som kommer att stå å se på om någon far illa där ute och jag hoppas många andra gör desamma. Jag är inte med i något för att få makt, jag är inte med i något för att vara tuff och jag är inte med i något för att få bekräftelse och uppmärksamhet. Jag är med i något för att en gång i tiden så satt jag där och var en av dem som blev utsatt och jag svor att när jag blir stor så ska jag aldrig låta någon trampa på mig igen och när jag blir stor så skall jag göra allt för att stoppa detta och försöka förändra även om de skulle vara lite. Även om det skulle bli mitt fall så tar änglarna i mot mig. #orangedaymc

A post shared by VÄLKOMMEN/BUERIE BÅETEME (@jonhenrikfjallgrenofficial) on

Vill inte söka uppmärksamhet

Han menar att han söker inte uppmärksamhet genom att skriva öppenhjärtigt om det han känner, utan han vill ha en upprättelse.

”Jag är inte med i något för att få makt, jag är inte med i något för att vara tuff och jag är inte med i något för att få bekräftelse och uppmärksamhet.

Jag är med i något för att en gång i tiden så satt jag där och var en av dem som blev utsatt och jag svor att när jag blir stor så ska jag aldrig låta någon trampa på mig igen och när jag blir stor så skall jag göra allt för att stoppa detta och försöka förändra även om de skulle vara lite”.

Share